Disiplin?

Igår kväll i kyrkan hade vi diskussions och debatt kväll med alla möjliga ämnen. Ett av ämnena som kom upp troligtvis eftersom de visste att vi hade Europer med var om det är rätt att slå sina barn som en del av uppfostran. Detta är en fråga som diskutterades en del när jag var i Australien på DTSen också. Det skiljer sig ju väldigt mycket mellan kulturerna. Här i USA är det väldigt vanligt och inget märkvärdigt att bli disiplinerad med bältet när man gjort något som man inte ska när man är i 10 års åldern. I mina öron som är skyddad svensk så låter det helt förfärligt. Men det var intressant att höra mer av deras syn på det hela och nog för dem också att se att man kan faktiskt bli väluppfostrad med andra medel. För mig så låter det som att det är en lätt utväg att ta till våld och det borde finnas mer kärleksfulla sätt att uppforsta sina barn, även om jag inser att det inte är någon lätt sak. Men, men nog om det. Som sagt så är det olika kulturer. Det enda jag vet är att barn gör som de vuxna gör och inte som de säger. Det blev en rolig kväll som  fortsatte hemma hos Shima och Martin.

En liten glimt av hur det kan se ut på cafe´t i vår kyrka där de "unga vuxna" träffas på fredagkvällar.

Idag har jag haft en lugn och skön dag. Tog lite sovmorgon, sedan en lång promenad, Efter det blev det en del städande och pluggande. Jag kände att veckans electrics behövde lite mer tid. Så nu tror jag att jag börjar förstå lite mer av principen som en generator fungerar efter.

Här är några bilder från gårdagens cellgrupp på stranden.





Mys!

Har precis kommit hem från en härlig stund på stranden. Jag träffade min cellgrupp, gick en lång promenad där och åt sen lunch på Red Onion. Det är verkligen en härlig dag idag, ca 20 grader varmt om sol. Just nu befinner jag mig nere vad pool kanten och ska alldelles strax ta tag i några timmars pluggande.

Igår kväll gick Shima och jag på bio. It's complicated hette filmen. Ganska rolig/mysig film men det var allt lite komplicerat. Det var mest människor över femtio i salongen så vi kände oss lite udda. I och för sig är det inte så förvånande eftersom vi är i Florida. Efteråt blev det brownies med glass hemma hos mig med mycket prat och en hel del skratt. Mysigt! Hoppas inte vi störde våra mer lugna grannar.

Frogleg festival

Heeej!

Nu var det ett tag sen jag fick möjlighet att uppdatera er lite av vad som händer i mitt liv här i Vero Beach. Vädret den här veckan har gått mot lite varmare grader, vilket är underbart. Just nu är det helt perfekt, förutom en liten regnskur här och där. Senaste veckan har bestått av mycket pluggande, en del träning och lite annat smått och gått. I helgen fick vi tillfället att besöka något mycket amerikanskt. Det kallades frogleg festival och vi fick förklarat för oss att det mest var ett tillfälle för folk att drick öl. Men, men.. Vi tog oss dit och fick även smaka på lite grodlår. Det var ingen höjdare. Det vände sig i magen på mig bara av känslan att jag satt och höll i ett grodlår. Där fanns det också en hel del åkattraktioner och massa friterade grejer.

Här kommer lite bilder från veckan som gått:


Grodben

Grodor



Igår passade vi på att spela lite Volleyboll efter kyrkan. Här ser ni systarna Hjälmeby.



Ha en trevlig dag!


En dag på farmen

Idag har vi gjort mycket olika saker. Jag låter bilderna tala för sig själva.


Turistdag

Så idag väckte alarmet mig klockan halv sju och det var dags att dra sig upp och duscha. Jag sov så gott i en så skön säng. Jag har fått ett eget rum med tillhörande badrum. Familjens hus här är hur stort som helst. Klockan halv åtta var det dags för lite frukost bestående av te, frukt och en rostad blåbärs bagel med cream cheese. Inte illa! Eftersom Virginias mamma är väldigt morgontrött fick deras pappa gå och väcka henne vi åtta tiden trots att hon sa till oss kvällen innan att vi skulle åka in till stan vid åtta för att slippa den värsta trafiken. Pappan däremot sover aldrig längre än till fem på morgonen. Vilka härliga människor! Lite efter åtta kommer Shelly (mamman) upp i pyjamas och dricker lite kaffe, sen kan vi ge oss iväg. Väl inne i Washington är det högt tempo mellan diverse museum och turist attracktioner. Vilken förmån att ha med sig två privat guider dessutom. Vi var tillbaka hemma på gården igen ca halv sex och då var det dags att laga mat. Familjen här hade bjudit in till "swedish meatbol party" så det var inget annat än att Johannes och jag fick göra lite köttbullar. Mycket trevlig kväll och dag. Under kvällen gick jag och några tjejer ut till stallet för att kolla på en av de nya katterna. En stor ganska tjock gul katt. Så kelig och mysig. Saknar Sessan och Misse lite. När vi skulle gå fick vi syn på en tvättbjörn som hade tänkt ta sig upp på loftet.. Alla blev lite små rädda så vi gick in. Jag forstod inte riktigt vad det var förrens vi kom in.

Virginias föräldrar Jack och Shelly.
I köket. Virginia och hennes syster närmast kameran.
Vi åkte ända upp, 500 fot. Där hade man bra utsikt över staden!
Minnesplats för de som dog i Vinetnam kriget..

Nu ska jag sova efter en lång dag med mycket intryck. God natt!


HARBOUR BRANCH

Sååå.. Nu kommer det äntligen. En liten rapport om vad vi gjorde i onsdags eftermiddag. Vi åkte ut till vad som heter Harbour branch, lite söder om Vero där de jobbar med forskning av olika slag. Vår vän Shima mötte oss där. Hon har precis gjort klart sitt examensarbete efter att utbildat sig till civilingenjör i bioteknik. Hon har försökt få fram medel som kan döda canser celler utan att döda de adra cellerna. Vi fick en liten tour först på labbet, vi fick se en cansercell i mikroskop och en del svampar. Efter det gick vi vidare till en annan spännande plats där vi fick se en slags ubåt som de använder att dyka ner flera tusen meter under vattnet för att samla forskningsmaterial. Efter det gick vi på en liten föreläsning av chefen på företaget som berättade om vad de sysslar med bland annat. Efter två timmar där var det dags att åka hem och städa det sista, åka till kyrkan och sedan flytta!! Nu har vi lämnat ifrån oss huset och är tillbaka i lögenheten vilket är ganska mysigt faktiskt.


Så nu är vi alltså i Washington DC. Har haft en riktigt intensiv andra dag med massa upplevelser i stan. Ikväll var det fest här i huset eftersom det var utlänningar på besök. Jag och Johannes gjorde massa köttbullar och bjöd på.

Detta är en väldigt poppulär dryck här i USA bland tjejer. Det ska tydligen vara nyttigt,men  fortfarande 50 kalorier i varje flaska. Antar att det innehåller en del socker. Jag tänkte att det är lika bra att testa så jag köpte en på flygplatsen igår. Gott faktiskt. Smaken var granatäpple.


Väntan på Orlandos flygplats påväg till huvudstaden!

Framme i Washington!

Ok, nu är vi i Washington. Kom fram igår ungefär klockan ett. Allt är bra. Nu är det morgon och vi ska alldelles strax åka in till DC och få en tour av Virginias mamma Shelly. Vi bor ute på en jätte stor och fin gård ca 40 minuter utanför staden. Här finns massa djur, 10 hästar, tre hundrar och ett antal katter. De har också 900 kor. Familjen består av Virginia, hennes syster Alex, pappa Jack och mamma Shelly. Alla väldigt trevliga och har tagit hand om oss mycket bra. Igår när Virginia kom och hämtade oss på flygplatsen åkte vi till ett flyg museeum och kollade en sväng innan det var dags att åka hemmåt. På kvällen lagade pappan middag åt oss. Grillat rådjur.. Väldigt gott faktiskt. Virginia tog oss också med på en liten tur upp på berget med en bil som såg ut som en lite större golfbil och troligtvis fyrhjulsdriven. Vi åkte med den upp och såg en glimt av staden på håll och många fina stjärnor. Vi fick kika in hos hästarna och se hennes pappas så kallade "man room". Han har ett eget rum bredvid garaget. Där finns massa gevär, massa skinn och huvuden från djur han dödat, en del träningsredskap, över hundra fiskespön. Det var också en stor garderob som man kunde gå in i med de värse kläder att ha att jaga i. Virginia skrattade och sa att det är ungefär som en kvinnas garderob med klänningar, de ser alla ganska lika ut men med olika material. Efter middagen blev det en film innan det var dags att sova. Nu är det bäst vi åker.. Återkommer med mer senare idag. Inlägget som var tänkt att komma igår om Harbour Branch kommer ockås senare.


Harbour Branch

Igår fick vi den stora äran att följa med vår vän Shima till hennes jobb. Hon har precis avslutat sitt jobb som hon gjorde på företaget Harbour Branch. Där försökte hon hitta olika medel att boka att bota canser med.. Oooops måste gå. Flyger lyfter mot Washington.. Återkommer med mer när vi är där.

Flytt!

Imorgon flyttar vi så dagen idag har innehållit en del förberedelser. Vi ar städat bland annat hela köket. Det blir alltid mer än man tror när man börjar städa. Man hittar alltid mer smuts när man börjar liksom. Förrutom det så har jag packat allt, fikat med Olivia och gymmat. Pluggandet idag gick faktiskt förvånandsvärt bra trots att jag hade bävat lite iför att öppna electrics boken. Det var kul att komma tillbaka till en del av det som vi gjorde redan i fysik A på gymnasiet. Imorgon blir det nya äventyr.. jag ska åka till Shimas jobb och hälsa på. En kompis från kyrkan. Hon skriver sitt examensarbete här och forskar i att bota canser. Det ska bli spännande att få en liten rundvandring på hennes labb och sådär.

Nu kan jag nästan allt!

Tur att någon jobbar.. och fint blev det!

En uppdatering från helgen.

FREDAG
Efter en lång dag med pluggande tog vi oss till pursuit som är en samling i kyrkan för "unga vuxna" på ca en och en halv timme. Efter det åkte vi ett gäng till en restaurang som heter Steak n' shake. Man kan säga att det var ett lite förfinat Mc donalds. Jag åt en kyckling sandwich med vindruvor och äpple till. Helt okej faktiskt och bra pris. Efter det följde Hanna, Allie och Joel med oss hem för lite sveskt fika och kort spel. Vi fick redan på en del nya spännande saker som att flera av våra vänner faktiskt har en egen pistol och licens. Man är lite ovan med det när man kommer från fredliga Sverige. Det blev en mysig kväll och vissa stannade ända fram till efter två. Så är det när man har trevligt antar jag :)

Lite småchockade över att jag hade kameran uppe.

Någon var glad.

Hanna, Allie och Kim (från Holland), Martin.

Joel och James

LÖRDAG
Eftersom kvällen innan blev nästan fram till tre snåret så blev det en lång sovmorgon. Dagen bestod av mycket Hanna och Samantha (två stycken av systrarna Hjälmeby) och köpte lite taco ingridienser och vi tillsammans med Johannes, Chris och James lagade sedan mat, spelade tabu och kollade på en väldigt intressant film som hette "Penelope".

SÖNDAG
Sista dagen blev en väldigt skön dag. Vi var i kyrkan, började flytta en del grejer till lägenheten, åkte till Ford och kollade lite på bilar och jag hann även med att ta en power nap så sådär en och en halv timme. Så skönt! Det var längesen. Efter kyrkan på kvällen blev det ännu en sen fika i svenskarns hus. MYS! som Sofie hade sagt. Amerikanarna är väldigt nyfikna på vad vi svenskar egentligen tycker om människorna i det här landet. Jag gav dem ett ganska neutralt svar om att de är ett väldigt generöst och socialt folk, vilket stämmer.

Johannes och Joel

Lexikon är alltid bra att ha om man vill lära sig svenska... eller engelska.

MÅNDAG
Idag var det dags att ta tag i pluggandet igen. Powerplants var dagens ämne och jag plöjde gladeligen igenom fyra kapitel om kolvmotorer. Äntligen början poletten trilla ner! Johannes har nu dock börjat repetera så att jag ska komma ifatt den här veckan. Till skillnad från oss dödliga kan han läsa flera timmar utan paus. På eftermiddagen tänkte jag att det var dags att ta tag i lite städande också eftersom vi flyttar nu i veckan så nu är bilen färdigstädad, uterummet, Viktors rum och tvättstugan. Imorgon satsar vi på köket. Ikväll blev det också en springrunda, 4 miles, förbättrade tiden med 40 sekunder i alla fall. Det är ju alltid något.

Hej hopp till nästa gång!

Klisterlappar, löpning och böter

Igår så började vi dagen med att åka till kyrkan ca 2 timmar och hjälpa till med att klistra adresslappar på inbjudningar till ett event som vår kyrka ska ha snart. Vi tillsammans med ca 15 andra klistrade lappar 12 500 kort. De annonserade på onsdagens möte att de behövde hjälp och eftersom att vi har ganska flexibelt schema tänkte vi att vi kan ställa upp. Resten av dagen spenderades av hårt pluggande ute för en gång skull. Temperaturen gick upp något i solen vilket var skönt. Så en del färg fick jag i ansiktet faktiskt. Efter det var det dags för en springrunda. Jag sprang 6 miles=9,7 km på 54 minuter. Det var första gången jag sprang så långt, så det kändes bra. Var helt död i kroppen resten va kvällen men det var det värt. Kvällen avslutades med mat och Aviator.

En annan underlig sak som hände igår var att Johannes hade fått ett brev som han skulle hämta ut på ett postkontor. Vi kunde inte komma på vad detta kunde vara, så förväntansfulla åkte vi dit. Till vår stora besvikelse var det en böter för att något (!) kört mot rött ljus i Orlando det 30:e december. I brevet var det bilder också. Eftersom Johannes inte var tillbaka i Florida än vid den tiden så var det inte så mycket snack om vem den här bötern faktiskt tillhörde. Däremot tyckte han att det var onekligen kul och skrattade ett bra tag, innan han insåg att det faktiskt inte var så roligt. Så, jaa 125 dollar blir det att fiska fram och betala. Det här landet slutar aldrig att förvåna en. Och tro mig, det var ett ärligt misstag! Men man lär sig av sina misstag.


Så en blandad dag blev det! Idag är det dags för nya utmaningar med AGK(Aircraft Generall Knowledge) boken.
Vi hörs snart igen!

Pluggande och vårstädning

Idag satte vi igång ordentligt med pluggandet. Trots att det var väldigt tungt att ta sig upp på morgonen så var vi redo att sätta igång vid nio i morse. Vi pluggade hårt i största delen av dagen fram till ca halv fem. Vi gick igenom fyra kapitel i Principles of flight boken och första kapitelet i en annan bok om Airframes. Frammåt kvällen kände vi att det var dags att röja ordentligt och städa bort julen. Vi plockade ner vår vackra gran också som vi får lämna tillbaka till Virginia. Efter en och en halv timme eller så av städande åkte jag till gymmet en sväng också. Jag har ett nytt träningsschema. En så länge går det bra. ;)

Nu är det dags att sova så att man får ordning på rutinerna. Imorgon är det dags att fortsätta pluggandet. Vi hörs!

Ledigheten är slut

Det har varit riktigt skönt att ha lite jullov men nu är det dags att börja göra nytta igen. Jacob har varit på besök här hos oss i fem dagar men idag skjutsade vi upp honom till hans DTS i Orlando. Största delen av dagen gick åt till det men när Johannes och jag kom hem igen blev det en springrunda i Riverside park. Att springa med klocka gör faktiskt skillnad. Jag hade förbättrat mig nästan en hel minut på 4 miles(6,4 km) från förra gången. Efter en lång, varm dusch så blev det lite mat och nu ikväll har vi planerat upp vårat pluggande inför våren. Imorgon klockan nio sätter vi igång ordentligen med Principles of Flight vilket i största del handlar om fysik och aerodynamik. Det ska bli intressant att se hur det är att plugga såhär på distans. Jag kan tänka mig att det kommer vara skönt på ett sätt att göra sitt egen schema och att kunna vara flexibel men det kommer också krävas en del disiplin.

Det är riktigt kallt här nu. Under dagen idag har det inte gått upp över femton grader och nu på natten är det även mycket kallare än det. Jag känner mig inte förbredd riktigt för det vädret. Men förhoppningsvis blir det snart varmare igen. 

Nyårsfest

I torsdags var det nyårsafton. Jag och Hanna(som också är svensk men har bott här i Florida hela sitt liv) hade bestämt oss för att anordna en liten nyårsfest. Temat var grönt som ni kanske kan ana från bilderna. Det blev en mysig kväll med mycket sång, dans, mat m.m.

"
"Svenskarna"

Johannes fick den stora äran att ha en solodans.

Jacob och Johannes bakar pizzabullar till festen.

RSS 2.0