Lite kul..

Vi hade lite kul med kameran på min mac igår :)


Sunshine cost!

Igår var en riktigt semeterdag! Helt underbart. Vi åkte till kusten och spenderade dagen på beachen.. åt supergod lunch på en liten restaurang, solade, badade, pratade, sov (bara jag som har svårt att hålla mig vaken till ljudet av vågbrus och ljumma vindar).


Smoootie!


Ruth, Sarah & Emma

Nu ska jag och Ruth kolla på dagboken och drömma oss bort lite ;)

Bilder från föregående vecka..











Plugg..

Sitter och försöker knopa ihop en lista över "TO do and NOT to do" i Thilnad och Kambodja. Visste ni att fötterna är det orenaste hos en thiländare? Därför ska man inte peka med fötterna på någonting, absolut inte på budda. Man får inte ha dem på bordet, inte håla upp dörrar med dem, inte fånga något med dem o.s.v.

Huvudet däremot är det allra heligaste på kroppen. Man måste se upp så man inte nuddar någons huvud. Då måste man noga be om ursäkt.

Om någon vet något om ett och etikett i dessa länder så är jag tacksam för hjälp! Jag ska hålla ett litet föredrag för vårt team om det på torsdagkväll :)

Förresten jag har skype nu! Om någon vill snacka lite så säg bara till!

Tillbaka på basen

Heeej! Nu är jag tillbaka. Har varit borta i 5 dagar på Mountin Tamburine. Vilket häfitgt ställe..Vi hade underbar utsikt precis utanför huset. Kommer lite bilder snart..

Jag har nu sett en koala och två kängru! Jag är lycklig.

Vi har haft lektioner om att höra Guds röst. Det har varit toppen! I onsdagskväll hade vi outreach team möte. Vi ska redan nu börja förbereda för outreachen. Innan vi åker ska jag ha förberett:
- Mitt vittnesbörd
- 3 predikningar (ca 30 min st)
- 3 lekar (blir nog inget problem)
- 3 engelska lektioner
- Två olika drama

Lite att göra... Som tur är ska vi ha undervisning om hur man göra dessa grejer innan. I början blev jag lite nervös. Jag har ju aldrig predikat innan. Men lite senare kändes det mycket bättre, jag gillar ju utmaningar. Dessutom när vi gjorde ett test om gåvor hade jag ju som högsta mission, teaching, evangelism och pastoring. Så egentligen borde det ju vara rätt för mig.

Ikväll är vi lediga. Jag har tänkt packa upp och skriva en bok rapport.


Dagen idag.

Okey... Min dag idag. Jag gick upp klockan kvart över sex och började fixa frukosten. Vi är några i klassen som turas om att ha ansvar för att plocka fram frukost, diska, skära frukt till morning tea m.m. Vid halv varje fredag har vi något som kallas intercession. Då samlas vi alla på basen och spenderar en timme i bön för olika saker. Idag bad vi för alla olika kurser och avdelningar på skolan och vad som pågår i Indien just nu. För några dagar sedan bränndes massa kyrkor och kristna bya ner. Människor mördades, våldtogs m.m. Det är ofattbart. Jag har två killar i min klass från Indien och det är tugnt för dem just nu.

Efter det var det dags för morningtea och sen startade vi lektionerna. Det var sista passet med Character and nature of God. Vi halv ett var det dags för lunch och på fredagar har jag "one on one" vilket betyder att jag och min ledare pratar om veckan, livet m.m. Mon "one on one" heter Melissa och kommer från Scotland.

Efter lunch hade vi "smallgroup" vilket är att vi samlas 6 studenter och två ledare (samma varje vecka), fikar och diskuterar veckan, hur det vart allmänt och tankar kring lektionerna m.m.

Ikväll är vi lediga så jag pluggar, läser m.m. :) Mycket att göra just nu men det är kul. Jag gillar att ha mycket att göra.. Jag är ju "learner" och "activator" ni vet!

På måndag åker vi till Mountin Tamburine en vecka med bara vår klass!! Jag hoppas på at få se en kängru snart!!

OUTREACH Teamen klara

Då var det färdigställt. Jag åker på outreach till Thiland/Kambodja i 10 veckor i början av januari. Det blir jag och 5 andra från min klass tillsammans med två av våra ledare. Det känns toppen. Jag hade beslutsångest innan jag valde, kändes som att det var viktigt att åka dit Gud ville. I sista sekunden visade han mig... :) Vårt team kommer ha vårt första möte imorgon kväll för att börja planera. Jag ser verkligen fram emot det!

Den här veckan har vi temat " The nature and character of God". Leah Dettling är vår talare, fantastisk kvinna. Idag talade hon i stort sett rakt in i mitt liv/framtid. Hon berättade bland annat att mitt namn betyder "universal" vilket jag inte hade en aning om. Hon sa också massa annat som jag inte kan gå in på. I vilket fall det är häftigt att se hur Gud kan tala till en genom olika människor.

Om någon funderar på att göra en DTS är det något jag starkt kan rekomendera. Bättre grund i livet är det nog svårt att få tror jag.

Hoppas ni har det toppenbra hemma! Tänker på er!
Godnattkram

Helgen

Hej svejs! Här kommer en liten uppdatering på vad jag gjort i helgen. Våra helger är söndag, måndag. I söndagskväll åkte vi alla i min klass och besökte en ny kyrka. Efter det åkte vi in till stan och besökte ett cafe som heter "The three monkeys". Väldigt mysigt, gott, trevligt. Så härligt att vi lär känna varandra mer och mer i klassen.


Vi alla i kyrkan!


Chitea! Från vänster Daniel, Ruth och Martina.


The three monkeys!

På måndagen var det dags för att se vad Brisbane kunde erbjuda i shoppingväg. Jag letade överallt efter en tröja, men eftersom det börjar bli sommar här finns det inga. Däremot hittade jag massa grejer i en butik som heter City Surf. :)




Underbart vacker stad!

Idag har vi börjat en ny vecka med lektioner och imorgon kommer slutliga beskedet om våra outreach destinationer!




Sitter uppe opch funderar...

Klockan är 10 på kvällen här nu och jag sitter på internet och letar fakta/bilder från olika länder. Jag ska bestämma vart jag ska åka på outreach imorgon..
Det är svårt.

Gå gärna in på den här hemsidan: www.invisiblechildren.com
Vi har sett deras film i skolan. Så bra! Men helt ofattbart hur vissa lever..


Regn... och ännu mer regn.

Jag vaknade vid 04.00 av ett riktigt skyfall. Det lät nästan som att hela taket skulle trilla ner. Sedan dess har regnet öst ner, hela dagen i stort sett. Jag hade tur när jag tränade imorse bara, då var det bara duggregn. Men det är uppfriskande med lite regn.


Ibland gillar jag regn...

Det är något speciellt med schalen (vet ej om det stavas så) jag fick av Ellen från indien. Jag får kommentarer för den hela tiden, alla älskar den :) Jag hade den på mig idag och under eftermiddagen var det tre personer som gav mig komplimanger för den var av en kille sa att den gör att mitt ansikte glittrar. Det var fint sagt tyckte jag.

Idag hade jag mitt första "one on one" samtal. Vi har alla var sin ledare som vi har personliga samtal med en gång i veckan. Min heter Melissa och kommer från Scotland. Den här veckan har varit väldigt omtumlande andligt sett så det var skönt att få prata av sig!

Vi har fått göra en del tester så här i skolstarten, hur vi är som personer och så vidare. Idag till exempel gjorde vi ett som skulle visa vilket kärleksspråk vi har. Mitt visade att jag var typen "physical touch" och "quality time". Detta betydde i stort sett att jag tycker om att bli uppskattad genom t.ex. kramar, spendera tid tillsammans, samtal m.m. Interssant! Vi gjorde också ett annat här om dagen om styrkor. Det var ett test med 180 frågor som visade vilka våra starkaste sidor var.
Mina sidor var:
Strategisk- ser samband i allt och varför saker händer, har också en förm¨ga att noga tänka egenom saker
Learner- det är viktigt för mig att lära mig nya saker hela tiden
Activator- vill gärna sätta igång med uppgifte på än gång och har saker på gång hela tiden
Woo- tycker om att prata med främligar och skapa nya kontakter
Achiever- driftig och måste prestera något i allt personen gör

Det var en lite förkortad verision men lite i alla fall.

Nu är det dags att läsa lite och sova. Imorgon kommer vi få reda på vilka destinationer våra outreach kommer gå till. Spännande!

Hej igen..

.. klockan är tjugo i tre här. Jag är ledig hela eftermiddagen/kvällen vilket betyder läsa, läxor, träning och lite sånt. Det är skönt! Idag hade vi vårt sista pass med temat Gud faderns kärlek. Det blev en häftig avslutning. Kan ni tänka er en kärlek som är så ödmjuk, passionerad och stor som Guds? Han älskar både dig och mig mer än någonting annat. Den här veckan har varit en jättebra start för mig, det är så lätt att glömma bort det. Det viktigaste! Man kan få för sig massa tankar om att man måste förtjäna Guds kärlek. Det är något jag har lätt för, att få för mig att jag måste prestera och vara duktig.. för då får jag mer kärlek. Men det är ju helt fel. Gud älskar oss gränslöst dygnet runt. Det är svårt att förstå!

Jag antar att ni ligger och sover hemma nu...

Vi har börjat se lite djur nu.. hahah! Men inga koalor och kängrur än, tyvärr. Däremot en och annan ödla, fladdermus, spindel och råtta.. huuu.. Jag gillar inte det.
Jag fick några konstiga bett på armen här om dagen. Det blev som en stor böld, men som tur är det borta nu så jag antar att det inte var något farligt.

Hörs snart igen!


Brisbane City

Igår var det söndag och vi var lediga. Vi hann med ganska mycket. Jag, Sarah och Ruth gick en promenad och åt frukost. Sen var vi 10 personer som gav oss in mot city. Vi började med att ta en titt på fejk stranden som ligger mitt inne i stan. Efter några timmar där var vi hungriga och tog färjan över till andra sidan staden för att äta lite, genom Brisbane rinner en stor flod. Jag åt nått vegitariskt. Helt ok! Efter det gick vi i botaniska trädgårdarna, Så vackert! Vi åkte sen med en färja runt hela staden, den är verkligen faschinerande!





Buskar med julstjärnor i botaniska trädgården :)

Det finns massa sjukt höga hus i Brisbane!

Igårkväll åkte vi till Vinyard kyrkan några stycken på möte. Jätte mysig lokal på andra sidan stan. Det var speciellt. Det började med lovsång och sen bröt de mitt i och vi fikade och umgicks. Sen var det predikan och bön. Starkt möte! Min vän Ruth bad för mig och berättade att ett ord poppade upp i hennes huvud hela tiden när hon bad och det var change. Alltså förändring! Ett nytt kapitel i mitt liv kommer starta. Jag känner det med och det är spännande! Jag har verkligen förväntningar på vad Gud kommer göra.

Idag började våra första lektioner. Temat för veckan är Guds faderhjärta. Det kommer handla om Guds kärlek till oss och vi har en talare från finland här. Han är född i finland men jobbar nu som missionär i australien och japan. Det kommer bli en spännande vecka tror jag.

Det är väldigt varmt nu. Blir varmare och varmare. Ca 35 grader på dagen.

Gold Cost

Hej på er..

Nu har jag sett the gold cost. Vackert ställe! Men det var lite blåsigt och kallt i vattnet så jag badade inte. Vi har börjat lära känna varandra lite mer i klassen nu när vi har hunnit umgås lite. Vi är 9 elever och 5 ledare. Två av eleverna har inte kommit än, två killar från Indien. De har problem med sina VISUM men vi ber mycket för dem och tror att de kommer kunna komma nästa vecka. Här är några bilder från de här två dagarna.


Här är Ruth och jag i minibussen påväg till kusten. Hon är 24 år och kommer från Belgien.




Packning.. :)

För att svara på lite frågor:

På skolan just nu är det rätt fullt med folk. Vi är ca 60 elever och 30 staff. I min klass är vi 9 elever och 5 ledare. Elerverna kommer från sverige (jag), belgien, indien, usa, england, norge, philipinerna och ledarna ghana, korea, usa/taiwan, USA och scotland/australien.

Min kurs kommer handla mycket om mission och behov i andra länder. Vi inriktar oss mycket på länder som i 10:40 fönstret som det kallas. Det är från latitud 10 till 40 norr om ekvatorn. Det är där de flesta onådda länderna finns, ungefär nordafrika, mellanöstern, asien. Det känns jätte spännande! Verkligem rätt för mig. Vi kommer blnd annat läsa en kurs då vi var och en ska välja ett land som vi ska fördjupa oss i och se vilka behov som finns i just det landet.

Imorgon är det söndag och då är vi lediga. Jag tror vi är några som ska åka in till stan en sväng och sedan gå till Vinyardchurch. På måndagar är vi vanligtvis lediga men nu på måndag ska vi ha lektioner fram till lunch på grund av att talaren som kommer bara kunde måndag till torsdag iställer för tisdag till fredag, då vi vanligtvis har lektioner. Temat för nästa vecka är Father heart of God.

Måste erkänna att jag hade lite hemlängtan igår... Men fick prata av mig lite med Anna och Emmy idag. Så skönt att ha några som känner än och förstår svenska som man kan prata av sig med ibland. Det går bättre och bättre med engelskan men ibland är det lite jobbigt när man inte kan förklara allt man vill och när ingen fattar när man skämtar.. :)

Hörde föresten att det var kanelbullensdag idag. Jag har tyvärr inte hunnit äta någon. Hade gärna velat.

Ta hand om er!

MAT?!

Hej vanner och familj!

Just nu sitter jag vi en allman dator som ni kanske forstar pa bokstaverna..

Det ar formiddag har och vi ska alldeless strax ge oss ivag till guld kusten. Nu pa morgonen har vi haft nagot som kallas intercession. Da samlas alla pa basen for att be for olika saker. Mycket bra!

Igar kvall satt anna och jag och en av vara ledare som heter Angel uppe sent och pratade lite pa var veranda.. Jag har aldrig sett min syster sa nyttig.. Hon pratar om maten valdigt mycket, hon ar lite orolig att hon ska ga upp i vikt. Men jag tror faktiskt det kommer ga bra. Vi kommer nog inte behova ga upp 15 kg! (sorry johannes) Visst, det ar fet mat har men den ar sa speciell sa om vi bara klarar oss fran att ata allt vitt brod de ater hela tiden ar det nog lugnt. Till frukost ater vi endast flingor och mjolk.. Man kan ata vita mackor med jordnotssmor eller sylt pa men hur gott ar det? Sen ar det lunch och middag sa det blir inte sa mycket..

Jag ska forsoka ta lite mer bilder och lagga upp! Saknar er dar hemma, men langtar inte hem!

Ps! Amerikaner ar verkligen roliga.. Ok visst jag ar ganska duktig pa att at med mig mycket nar jag ska resa men ni skulle se dem! Vilka resvaskor! Jag har aldrig sett sa stora! Och for att inte tala om en tjej i Annas klass som hade med sig en bag som var stor som ungefar min bandytrunk fylld med skor. Jag hoppas Anna kan fa upp ngn bild pa det! Det  ar helt otroligt!

Ta hand om er!
Puss och kram

Orientation

Hej alla!
Idag har vi haft orientation hela dagen. Vi har gått igenom massa praktiskt saker som vi kommer ha nytta av och en del regler, riktlinjer och sånt. Bland annat pratade vi om varför vi har klädkod och varför de rekomenderar att man inte startar en romantisk relation med någon under DTSen. Jag höll med om allt de sa! :) Vi gick också igenom schema och vilka ämnen och talare vi kommer ha.

Imorse var Anna och jag ue och gick också förresten! Skönt! Människor på gatorna är väldigt trevliga... Även att vi var ute jätte tidigt var människor vi mötte jätte glada och hälsar.

Imorgon ska vår klass åk till Gold Cost på retreat. Vi ska bo vid stranden och bara umgås och lära känna varandra i två dagar. Så det blir fredag och lördag. Här är våra skolveckor tisdag till lördag. Lite annorlunda men det gör inget. I vilket fall ska det bli jätte kul att åka till kusten.

Min mobil verkar börja fungera igen.. Efter att ha fått samma sms från Gunilla snart 100 gånger (jag överdriver inte)! Det var sjukt irriterande. Om det är någon som har skickat sms som jag inte har svarat på beror det på det... Testa skicka igen nu så kanske det funkar :)

Annars är det bra.. Man lär känna folk mer och mer vilket är kul!!

Så här ser det ut på årt rum. Vi bor sex tjejer i tre våningssängar.

Ute på verandan utnför vårt rum. Från vänster Ruth, 24 från Belgien, Shelly, 19 från England och Abby, 18 från Phillinerna.

Hoppas allt är bra hemma! Just nu är jag lite rastlös för vi är lediga ikväll men är lite för trötta för att hitta på något. Men det är väl bra att vila, vi har hört att vi kommer få fullt upp framöver. Engelskan, förresten går rätt bra.. Det är fler här som inte har engelska som första språk. Det kan bli ganska kul när det blir missförstånd ibland. Haha...
Ibland har jag kommit på mig själv att jag tänker på engelska. Det är bra! Men helt bekväm är jag inte än. Värken sett någon orm eller spindel än! Hoppas det fortsätter så!

Nu är det dags att avsluta.. Jag återkommer efter vår retreat! Ciao!

Hej hopp.

Äntligen funkar bloggen igen. Allt är bra här. Idag har vi haft en del akteviteter för att lära känna varandra... Nu ska jag gå på eveningtea och sen på open meeting... måste gå nu. Återkommer senare.
Puss & kram

RSS 2.0